fredag 13 mars 2015

Chili

Något av det första vi testade när vi började att odla var chili.
Vi älskar stark mat och så finns det så otroligt många sorter att testa.
Har hållit oss till några sorter varje år men i år kände vi att vi skulle testa några helt nya.

Chili är väldigt lätt att dra upp från frö.
Dom måste planteras om många gånger och rota igenom ordentligt innan man plantera om i en större kruka.
Mycket näring vill dom ha, jag tar alltid lite mer än rekommenderat och det gillar dom!

Dessa är sådda 6 december och står nu i en 9 cm hög kruka, dom kommer snart att planteras om till större kruka.
Fyra olika sorter, fyra olika utseende:


 


Black olive:
Får små ovala frukter.
Frukterna blir lila/svarta innan dom blir röda då dom är mogna.
30 000 scoville.
Plantorna blir 45-60 cm höga.
Denna är bra att ha i mat om man vill känna chilismaken med en svag hetta.














Cayenne long slim:
Får långa smala frukter.
50 000 scoville.
Plantorna blir 60-90 cm höga.














   


Hot Peguin:
Får frukter som inte hänger utan står ut.
100 000 scoville.
Plantorna blir ca 100 cm, vid övervintring kan dom blir upp mot 120 cm.






























Bhut Jolokia:
En MYCKET stark chili.
1 100 000 scoville.
Plantorna blir 60-120 cm höga.
Denna chili är en risk att använda vid mat, men det gör det ju bara roligare att testa den!













Scoville är skalan som mäter hettan på chili, det finns det inget tak men den starkaste sedan 2013 är Carolina Reaper som ligger på 1 500 000-2 000 000 på scovilleskalan.
Generellt är det så med att ju starkare chili desto svårare är den att driva upp till en fin planta.



Efter ett långt och högt oväsen med prassel, springande och pipande blev det helt tyst.. 
Katten lekte sig helt slut och somnade mitt bland buset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar